Overzichtstentoonstelling Jan Nobel 70 van 16 maart t/m 20 april 2014
Deze expositie wordt ingeleid door Wim Knulst, emeritus hoogleraar Sociale Wetenschappen Universiteit van Utrecht en Tilburg.
U bent van harte uitgenodigd!
Jan Nobel Nijkerk
Kunst heeft het leven van Jan Nobel (Leerdam, 1944) vanaf zijn kleutertijd bepaald: muziek, schilderen, aquarelleren en etsen, lithografie, steendruk en portretteren. In de loop van de jaren beheerst hij de diverse technieken waarvan de basis werd gelegd op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Daar behaalde hij ook zijn tekenbevoegdheden MO A en B. Hij was jaren tekendocent, eerst op het Corderius College en tot aan zijn pensionering op het Farel College, beide in Amersfoort.
Leermeesters als Co Westerik, Willem Minderman, Piet Heldoorn, Dirk van Gelder en Wim Beuning brengen hem de diverse technieken bij. Hij laat zich inspireren door grote meesters als Picasso, Redon, Dali en Bacon, maar ook door muziek van Bártok en gedichten van Le Comte de Lautréamont. Ook de Amerikaanse en Engelse Pop-Art laten hem niet onberoerd. Al deze invloeden zijn voor de oplettende waarnemer te herkennen in zijn veelomvattende oeuvre.
Enkele van zijn kunstzinnige thema’s springen er uit: de deuren in olieverf die landelijke bekendheid kregen en zijn portretteerkunst met verschillende technieken, waar hij bij diverse gelegenheden veel plezier aan beleeft. De laatste jaren legt hij zich toe op sprookjesachtige fantasieën en ook stillevens met een geheel eigen karakter. Het scala aan technieken en genres maakt zijn overzichtsexpositie tot een feest.
Sjer Jacobs Tegelen
De meeste mensen in binnen- en buitenland kennen Sjer Jacobs (Tegelen, 1963) vooral van zijn keramische en bronzen beelden. Maar hij is veelzijdiger: hij schildert ook op linnen en op staalplaat; hij maakt zeefdrukken en experimenteert met ijzer, zilver en steen en combinaties daarvan in objecten. Hij is gefascineerd door mensen, hun gezichten, hun houdingen, hun non-verbale gedrag en hun reacties op elkaar. Hij slaat die gelaatsuitdrukkingen op in zijn geheugen, gaat ermee aan de slag en creëert zijn eigen mensen: humoristisch, ontwapenend en innemend.
Thea Figee Utrecht
Thea Figee (Utrecht) is een veelzijdig beeldend kunstenaar. Tussen haar schilderijen en prenten in gemengde grafische technieken en de geblazen glasobjecten is een constante wisselwerking. Zij wordt tot nieuwe werken geïnspireerd door de schoonheid van de natuur, de dynamiek van de constante beweging en verandering, de grootsheid van een herfstlucht, de stille wereld van een sloot met planten en dieren, maar ook de tere schoonheid van een libel. Haar werken getuigen van een invoelende geest.