Natuurlijk, geabstraheerd en abstract. van 12 november t/m 17 december 2017
Natuurlijke impressie van 'en plein air' schilder Sonja Brussen, geabstraheerde werken in inkt en houtskool van Heleen Schaeffner, abstracte reliëfs van Jan Hendriks, beelden van Karel Mol en sierlijk geblazen glas van Jessica Homich. Een gevarieerdheid in stijl, schoonheid en verstilling. Kleuren uit de natuur of in het zwart en het wit, in steen of glas, het wordt weer prachtig!
Jessica Homich Leerdam
Glas geeft Jessica Homich (Leerdam) precies die uitdaging waar zij naar op zoek is. Wij, als bezoeker aan een glasblaasatelier, zien meestal het fysieke aspect, het zware werk, maar wat zij, Jessica, als glasblazer ervaart, op de toppen van haar kunnen, is juist de perfecte balans tussen lichaam en geest. Zij ziet het glas als een partner waarmee ze voortdurend in gesprek is. Van glas wordt ze gelukkig. Het materiaal daagt haar nog dagelijks uit. Vrijheid, vorm, de natuur en het hete glas zelf, zijn de grootste inspiraties die leiden tot haar glasobjecten die ze zo perfect mogelijk wil maken
De beeldhouwer Karel Mol (Utrecht) probeert in de driedimensionaliteit van zijn beelden eenvoud, stilte en rust weer te geven. Dat is zijn ultieme doel. In combinatie met zijn werk als grafisch vormgever maakt hij gebruik van de op de steen aanwezige grafische elementen. Dat gebeurt door het aanbrengen van kleur door bladgoud en bladzilver, maar ook door het toepassen van verlooptinten door middel van zand- en gritstraaltechniek. Naast de machinale bewerking van de steen werkt hij de laatste fases van de vormgeving uit met de hand. Zo behoudt hij het contact met de steen om de beoogde perfectie te realiseren.
De ritmische werkstukken van Jan Hendriks, (Landsmeer) kenmerken zich door eenvoud: eenvoud van materiaal, eenvoud van lijnen, eenvoud van kleur en met minimale middelen: papier, karton en witte acrylverf. De met veel vakmanschap gecreëerde geometrische vormen en constructies zijn fascinerend. Als de beschouwer zich verplaatst wordt hij door het innemen van verschillende invalshoeken verrast door de verschuivende lichtval in het werkstuk. De geometrisch-abstracte werken zijn ‘af’ en tegelijkertijd zijn het stukjes van oneindig doorlopende structuren. Vaak is er geen houvast. De beschouwer zoekt die, zijn blik blijft dwalen, ziet kleine details en zoek verder en denkt en keert met zijn gedachten in zichzelf
Zoals de meeste schilders tekent ook Heleen Schaeffner ( Nijkerk) veelvuldig. Zij houdt van de ingetogen tonen van houtskool en de sobere glans van OostIndische inkt. Juist door het gebruik van zwart-wit komen verborgen structuren aan het licht. Aanleiding voor een werk is meestal de ontroering die een plek teweeg brengt. Terug in het atelier wordt het tekenen ‘componeren’ en zo groeit een landschap dat is doorweven met herinneringen aan andere plekken. Heleen wil bereiken dat de kijker zelf in die plek wordt binnengeleid en er steeds weer naar terugkeert.
De natuur heeft Sonja Brussen (Lochem) van jongs af aan gefascineerd en is nu haar grootste inspiratiebron. Zij werkt het liefst buiten, ‘en plein air’, met de natuur als haar atelier. Zij zoekt daar dagelijks naar momenten om vast te leggen, de snelheid van het licht en de verandering van de voorbijgaande wolken. Met een stevige impressionistische toets maakt zij ‘alla prima’ schilderijen met een eigen karakter. Haar schilderijen lijken de geluiden van de natuur te laten horen: wind, druppels, ritselingen, vogels. Haar schilderingen brengen je buiten als je binnen bent. Sonja won in 2016 de Royal Talens Rembrandt Painting Award.