Expositie van 9 mei t/m 20 juni 2010
Opening op zondag 9 mei om 3 uur door manager duurzaam ondernemen René Speelman, muzikale omlijsting door Melcher de Vries.
Martin Hogeweg Den Dolder
Het onderwerp van m’n beelden is altijd een dier. Een karakteristiek (aspect van het) uiterlijk waarin ik mijn vormgevingstaal vaak als vanzelf kan projecteren is vaak m’n startpunt. Gedrag, kenmerkende houdingen en kracht kunnen ook inspireren. Doormiddel van (vaak geometrische) stilering en een grote intensiteit in de uitwerking probeer ik de geconcentreerdheid van het dier, in blik, anatomie en uitdrukking, in het uiteindelijke beeld vast te houden. Verder zijn in de vormgeving voor mij vormrijm, vaak symmetrie maar juist ook ruimtelijke contrasten, en de tactiele ervaring van de welvingen in het gladde oppervlak belangrijk. Ook al gebruik ik soms een lichte vorm van deformatie ten gunste van inhoudelijke aspecten, dit zal nooit ten koste gaan van de herkenbaarheid van het dier, uit respect en bewondering. Met partner Roel van der Meer werk ik voor sommige beelden samen. Hij weeft, dan meestal in bronsdraad op een handweefgetouw, onderdelen voor het object. Door deze weefsels te vouwen en te buigen maak ik ze ruimtelijk en gebruik ik deze open structuur voor tere onderdelen zoals bevedering.
Sebastiaan Haykens Groningen
“Het schilderen is als een noodzaak. Het creëren van een wereld waarin het prettig vertoeven is. Een wereld die gekenmerkt wordt door zowel de herkenbaarheid van de objecten als door de dwingende manier van weergeven zoals ik het wil zien.
Het gaat erom wat ik zie en wat ik wil zien. Wie of wat bepaalt wat de moeite waard is. Ik zie het als een continue studie en zoektocht naar estethiek en monumentaliteit. Deze zoektocht brengt mij o.a. bij de Ukiyo-e prentkunstenaars uit de 18e eeuw uit Japan. Ik streef er naar een combinatie te vinden tussen twee verschillende opvattingen over beeldtaal: de west europese opvatting en die van de Ukiyo-e prentkunstenaars uit Japan. Het schilderij Compositie in Groen vindt ik hierin een geslaagde uitvoering. Maar oordeelt u vooral zelf en ik wens u plezier in het Kijken”.
Stijn Rietman Marsum
Hoewel zijn vroegere werk vaak enige dramatiek in zich droeg, zoals bijvoorbeeld in 'Lola's Afscheid' (2009), verschuift meer en meer het accent naar melancholie, stilte en eenvoud. Ook vervreemding is een aspect wat soms in het werk naar voren komt, zoals in 'Mandarijntje op z'n kant' (2013) en 'Jelly Bean' (2012); het onderwerp net even iets anders benaderen kan zorgen voor een vreemde beleving van de werkelijkheid. Stilte, vervreemding en 'de gewoonheid der dingen' zijn terugkerende thema's in zijn werk.
Wat ons allen bindt is waarnemen. Wat ons doet verschillen van elkaar is de mate van verwondering hierover'.